Fråga om fiberanslutning innan 2020 (reviderad 18/11)

Ni har kanske läst i Norra Skåne om fiber i Osby kommun. Man har insett att kommunen kanske skulle byggt själv från början, men nu finns ju avtalet med IP-Only.
Eftersom det är offentlig handling kan jag avslöja att IP-Only diskuterar med kommunledningen om att bygga fiber till alla, alltså även landsbygden. Vi är inte insatta i deras diskussioner, men hoppas på en bra lösning.
Naturligtvis är finansieringen en viktig del. Vi har tidigare ansökt om ca 26mkr hos Länsstyrelsen, det finns ytterligare 5 föreningar i kommunen så troligt är det minst dubbla kostnaden plus egen insats.
Jag och några ur styrelsen har idag träffat IP-Only, då var ny ansökan till Länsstyrelsen på agendan. Den 15 mars-17 kommer 117mkr att fördelas av länsstyrelsen. Samma regler som tidigare, men man begär en redovisning av den satta anslutningsgraden. IP-Only har för avsikt att skicka in två ansökningar för Osby landsbygd, en för oss som är någorlunda stora och en gemensam för övriga fiberföreningar. Frågan är fortfarande anslutningsgraden, det finns en lista på beställningarna vilket bör räcka för att vidimera, för att få bra anslutningsgrad jobbar de med de möjliga anslutningarna. Det finns en adresslista, men den duger inte då även fritidsboende finns med.
Givetvis kommer vi även att diskutera vårt framtida samarbete och vad som händer om kommunens planer skulle ändras. I nuläget finns enskilda avtal på 24 månader, de flesta från mars 16, men om något ska hända får man ändå räkna med att det tar ganska lång tid innan någon annan lösning kan gälla, dels ska det förhandlas och beslutas, sedan ska det till upphandling enl. dess regler, då är det troligen inte långt kvar av de 24 månaderna.
Bäst är naturligtvis att vi får bidraget och kan komma igång snabbt.
Nästa möte med IP-Only blir i december, hoppas kunna skriva mer om vad som händer då.